Медицински университет-Пловдив все повече инвестира средства и интелект в научноизследователската си дейност, съобщиха от

...
Медицински университет-Пловдив все повече инвестира средства и интелект в научноизследователската си дейност, съобщиха от
Коментари Харесай

МУ Пловдив инвестира в научноизследователска дейност

Медицински университет-Пловдив все повече инвестира средства и разсъдък в научноизследователската си активност, съобщиха от образователното заведение. " Като самопризнание за огромния си теоретичен капацитет висшето учебно заведение получи статут на проучвателен университет от Министерството на образованието и науката ", заяви ректорът проф. доктор Мариана Мурджева.

Голямата премия “Питагор " за млад академик за принос в науката тази година МОН присъди на доктор Мария Ивановска от Катедрата по микробиология - за проучванията є върху имунологичната реактивност при изострен и продължителен стрес.

Миналата година доктор Ангел Джамбов от Катедрата по хигиена завоюва огромната премия “Питагор " за млад академик за изследванията си по действието на физическите и обществените фактори върху здравето на хората. Тази година доктор Джамбов е в топ 1% в класацията на Станфордския университет на учените с най-голямо въздействие върху международната просвета през 2020 година.

Учебната активност е от основно значение за рейтинга на Медицинския университет – Пловдив, за финансовата му непоклатимост и разцвет. Затова тя е във фокуса на вниманието на всички академични структури, ръководещи качеството.

МУ обезпечава първокласно здравно обучение, отговарящо на актуалните условия и потребности. Дори в изискванията на COVID-19 се вижда възходящ интерес към висшето учебно заведение. В университета се образоват студенти от над 40 страни - Англия, Германия, Италия, Гърция, Австралия, Съединени американски щати, Канада, Япония и други.

Още през есента на 2018 година университетът започва софтуерна промяна, като приспособява просветителния развой за работа в цифрова среда. Това разреши бързо прекосяване към отдалечено образование в изискванията на COVID-19 без спиране на образователния развой.

Изграден беше Център за електронно и отдалечено образование, разработващ нови технологии. Конфигурирането на Moodle в облачното пространство като Azure и консолидираното му с Microsoft 365 разреши осъществяване на синхронно и асинхронно отдалечено и хибридно образование на студенти, специализанти и докторанти. Създаденият информативен портал обезпечава нужната информационна инфраструктура и дава методологична поддръжка за образуване и осъществяване на образователния развой, на семестриалните и кандидатстудентските изпити.

Университетът е единственото висше образователно заведение в България и измежду първите пет в международен мащаб, получило самопризнание от Microsoft за сполучливо дигитализиране на образованието в областта на медицината.

Ръководството на университета непрестанно влага в възобновяване на материалната и научната база. Най-иновативната просветителна конструкция - Медицинският симулационен подготвителен център, се утвърди като уникален в Източна Европа и един от шестте приети в Европа от ACS (American College of Surgeons) с оптималната степен на програмна акредитация - Комплексен учебен институт. Наскоро беше открит и Фармацевтичен симулационен център с две лаборатории, нужни на бъдещите фармацевти.

Тази година отвори порти нов образователен корпус за част от предклиничните катедри и съвременен дейта център. През 2021 година стартира построяването на още един образователен корпус с съвременно съоръжение за Факултета за публично здраве, Департамента за езиково образование и Катедрата по образна диагностика.

Университетът разполага с осъвременени студентски общежития и столове. Изградени са модерни спортни комплекси и рехабилитационни бази в планината и на морето.

Основни акценти за развиване на академичната активност е присъединяване на МУ - Пловдив, в взаимни стратегии с други университети, включване в междууниверситетски мрежи и клъстери, развиване на центровете за професионално образование, на електронното и онлайн продължаващото образование при епидемиологични условия.

Центърът за подготвеност “Персонализирана новаторска медицина " (ПЕРИМЕД) се построява по план, сплотяващ потенциала на МУ - Пловдив с други две водещи научни организации в региона на медицината, фармакологията и биологията. Центърът ще основава среда за мултидисциплинарно взаимоотношение сред експерти по медицина, генетика, фармация, биоинформатика, здравна статистика, фармако-икономика.

Целта е най-благоприятен избор на здравна технология и сложна оценка на данните от проучванията за използване на самостоятелна терапия. Чрез плана се основават благоприятни условия за партньорства с бизнеса, за софтуерно развиване на нови и значими нововъведения и научни артикули и консолидираното им по най-хубавите международни стандарти и практики в региона на персонализираната новаторска медицина.

МУ завоюва и плана ОМНИА, финансиран по процедура “Модернизация на висшите учебни заведения ". Предстои създаването на взаимни новаторски стратегии в професионални посоки “Медицина " и “Фармация " с сътрудници от България, Гърция, Италия и Франция.

Ще се сътвори новаторска инфраструктура - “Виртуален университет МЕДТЕХ ", за цифровизация на процесите на преподаване и изпитване, както и интернационална входяща и изходяща подвижност на преподаватели, студенти, докторанти и откриватели.

В университета се ръководят и осъществят над 80 плана - национални, межуднародни, включително с европейско финансиране, шест просветителни стратегии по световни интернационалните здравни фондове и 6 стратегически национални стратегии за предварителна защита и надзор на обществено значими болести, обекти на Националната пътна карта за научната инфраструктура на България.

Ръст бележат привлечените средства от съдействието с бизнес структури. МУ е освен съвременна инфраструктура и модерна инсталация. Най-важното са хората с научен дух и блян към рационализиране и високо качество на работа, блян към знанието, истината и мъдростта. Основното са дръзките хрумвания и силата да бъдат отстоявани.

" Медицински университет-Пловдив гради своето бъдеще в този момент с професионализъм, качествено образование, одобрени обичаи и новаторски хрумвания “, споделя още ректорът проф. доктор Мариана Мурджева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР